Vrieze’s Erfgoed Wapenveld

foto vrieze's erfgoed

Locatie

Vrieze’s Erfgoed is gelegen op het snijvlak van het Veluwe-massief en de Ijsselvallei aan de noordkant van Wapenveld. Het complex is door wijlen molenaar Willem Vrieze, geschonken aan de Stichting Molenbezit Heerde. Bijzonder is dat de molenaar op 22 oktober 2013 op zijn eigen erf begraven is. De twee totaal verschillende landschapstypen en de cultuurhistorische parels in de omgeving, maken van Vrieze’s Erfgoed een perfect startpunt voor het verkennen van de omgeving. Vrieze’s Erfgoed zelf bestaat uit molen de Vlijt, het bezoekerscentrum in de vroegere molenaarswoning, een streekwinkel en een erf van drie hectare. Op het erf zijn een moestuin, boomgaard, bijenstal en bijenhotel te vinden en een deel van het terrein wordt gebruikt voor historische akkerbouw. Over het terrein is een boeiende wandeling uitgezet waarin de historie wordt behandeld. Informatiepanelen buiten en interactieve panelen binnen behandelen zes boeiende thema’s over de historie en het ontstaan van het gebied. Belangrijke evenementen zijn de Nationale Molendag, een Kinderdag, het Verhalenfestival, een Koetsentocht en het Bloemencorso, de Oogstdag en de jaarlijkse Padd’ndag, de feestdag voor Wapenveld.

Vrieze’s Erfgoed is een erkende trouwlocatie met een zaal voor 65 personen. Deze is ook geschikt als vergaderruimte en voor groepen kan men een programma op maat samenstellen. Ook worden workshops gegeven en excursies gehouden. Op de deel is een vaste expositie van zes interactieve panelen over verschillende thema’s en op de verdieping is een moderne expositieruimte voor wisselexposities. Het bezoekerscentrum heeft een horecavergunning maar voor feesten en partijen worden plaatselijke cateraars ingeschakeld.

 

Molen de Vlijt

Al sinds 1602 staat op deze locatie een molen. De huidige molen is in 1984 in gebruik genomen nadat de voorganger in de Kerstnacht 1980 tot de grond toe afbrandde. Molen de Vlijt is nog in bedrijf en molenproducten als volkorenmeel, pannenkoekenmeel en kruidkoekmix zijn zowel in de molen als in de streekwinkel te koop.

 

Fiets- en wandelroutes

Vrieze’s Erfgoed is startpunt voor het Kloosterpad, een wandelroute door het nabij gelegen Kloosterbos die aansluit op de informatie in het bezoekerscentrum over het klooster Hulsbergen. Met de bouw werd begonnen in 1407 door de fraters van de Moderne Devotie. Ook ligt het complex aan één van de Klompenpaden, het Padd’npad. Een bijzondere fietsroute is de Annie Oosterbroek-Dutschun route die de deelnemers langs de plekjes brengt die een rol spelen in de boeken van deze streekromanschrijfster.

 

Contact:

zie voor meer informatie www.vriezeserfgoed.nl.

 

Beheerder

Jan Nitrauw, tel. 06-15194780 of jannitrauw@gmail.com

 

Bezoekadres

Vrieze’s Erfgoed, Groteweg 54, 8191 JX Wapenveld

 

vriezes erfgoedReacties zijn gesloten.